Työviikon päätteeksi, viimeisen yövuoron jälkeisenä aamuna, oli mielessä monenlaista. Joulusiivot ja ruoat, pakinaperjantain mielenrauha-aihe, asioiden toimittelua ja vielä muutaman lahjan paketointi. Äidin jouluherkut ja lähisuvun tapaaminen.

Helppoa kun jouluviikon ohjelma on suunniteltu valmiiksi, helpompaa kun on sopivasti puuhaa ja vähemmän aikaa ajatuksille ja menneiden joulujen muistoille.

Ensimmäinen vapaa kului ikivanhan autiotalon navetan lattiaa purkaessa. En minä tämmöistä suunnitellut! Miehet sahasivat, purkasivat ja kaivoivat, minä näytin valoa ja hain välillä kahvia ja eväitä. Pölyistä, likaista, kylmää ja toivotonta.

Eikä sittenkään toivotonta! Koira saatiin 8h jälkeen ehjänä ja kunnossa mäyrän luolastosta pois. Se oli jäänyt jumiin ahtaaseen paikkaan, eikä osannut enää peruuttaa takaisin mutkaisissa käytävissä.

Toisen vapaapäivän nukuin ja surin. Mitä koiralle olisi voinut käydä - ja mitä kaikkea tästäkin joulusta jäisi puuttumaan. Eihän tämän näin pitänyt mennä!

Kolmantena päivänä isäntä haki heti aamusta puusavottaan. Pirteä pakkanen, lumessa kahlaaminen, puiden kaato ja kasaaminen teki tehtävänsä. Ei minun oikeastaan pitänyt mihinkään metsähommiin joutaa!

Miksi suren sellaista mille en mitään voi, miksi suren niitä suruja, vaiettuja hätää ja tuskaa joka ihan kaikki poistui täältä pojan myötä.

Hänen on nyt hyvä, ja sen täytyy riittää.

Eilen leivoin ja siivosin, tänään laatikot tuoksuvat uunissa.

Kummallista että kaikessa muussa elämässä on itsestään selvää katsoa ja elää eteenpäin, vain jouluna haraa vastaan ja koettaa palata niihin tuoksuihin, makuihin ja tunnelmiin joita ennen oli.

Mielenrauhaa ja sitä oikeaa joulutunnelmaa tavoitellaan monin tavoin. Aina jotain tuntuu puuttuvan, jokin haittaa ja estää nauttimasta ja rauhoittumasta.

1293105447_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Joskus mielenrauha on vain pienestä kiinni. Nyt siihen riitti muutama motti koivurankoja kasoilla, kaksi hikistä ja tyytyväistä ihmistä keskellä peltoa. Hiljakseen raahustamassa kotia kohti.

"Katos nyt vielä kerran kun tulikin hyvä."

1293105464_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

 

Oikein hyvää, rauhallista ja mukavaa joulun aikaa ihan kaikille!