"Satu meni saunaan, pisti laukun naulaan. Satu tuli saunasta, otti laukun naulasta. Sen pituinen se."

Tämä oli isän iltasatu. Lisäähän me lapset tietenkin kärtimme, kömmimme kainaloon kuuntelemaan. Isä kertoi ennenvanhasia, tarinoita lapsuudestaan. Liekö sitä perua että todellinen elämä ihmisineen on aina tuntunut paljon mielenkiintoisemmalta kuin satu-sellainen.

Eli ei tule satua, ei. Koko elämähän sitä on muutenkin täynnä. Satuja kerrotaan, luetaan, niihin jopa uskotaan.

Televisiosta kukaan ei katsele Kauniita ja rohkeita tai muuta vastaavaa hömppää vaan tietenkin uutisia, dokumentteja ja ajankohtaisohjelmia. Yöpöydällä on muutaman menestyjän elämänkerta, kehittäviä ihmissuhdeoppaita ja pari vastikään palkittua teosta, alkuperäiskielisinä.

Reginaa, Seiskapäivää tai vastaavia ei tietenkään kukaan lue, vielä vähemmän usko niiden juttuja.

Naapurin etelänmatkan kuvausta kuunnellaan kateudesta vihertäen. Torakat, 40 asteen kuumuus varjossa, toimimaton suihku ja karmea ripuli on tietenkin unohdettu. Valokuvathan eivät valehtele.

Politikot tekevät kaikkensa ollakseen uskottavia, ja päästäkseen julkisuuteen. Tottakai luotamme että sama kaveri joka komeilee lööpeissä ja tilittää salasuhteitaan blogeissa johdattaa sekä talouskasvun että oman elintasomme jatkuvaan nousuun.

Moni uskoo ettei ilman 300 euron merkkikäsilaukkua tai kenkiä voi menestyä, toinen taas lotraa litrahinnaltaan tuplasti kalliimpia rasvoja luottaen niiden tehoon. Laihdutuspillerikin on helpompi napata kuin kumartua solmimaan lenkkitossun nauhat. Sen tehohan on oikein testattu ja tutkittu.

Lapsillekin luemme maailmankuvaltaan outoja satuja. Ruusunen opettaa että on asioita joita kannattaa henkensä kaupalla tavoitella, heikot sortuvat orjantappuroihin. Lumikin opetus näinä uusioperheaikoina on äitipuolen pahuus ja kauneuden merkitys. Entäs Tuhkimo sitten? Prinssiä on turha paskatyön tekijänä ja vanhoissa ryysyissä tavoitella, iso tiimi ja muutos siihen tarvitaan.

Itse olen satuihin liian vakavamielinen ja realistinen ihminen. En takuulla kuulu niihin hupsuihin jotka kuvittelevat että Ridge on muka ihanampi ja fiksumpi kuin Nick (sehän on siis täysin idiootti) tai että Brooke on häikäilemätön naikkonen. Hänhän on vain blondi ja kuten kaikki tietävät täten täysin vastustamaton!