Salme.

Aamu oli vielä hämärä kun Salme nousi, lattia viileä paljaiden jalkojen alla. Salme kiersi huoneet raskaasti keppiin nojaten, henkeen otti mutta tarkistettava ne oli. Sanomalehtitukko kädessä, naapurin kieroutta ei voinut aliarvioida. Usein se löysi tilkitsemättömän reiän, laski kaasua ja myrkkyä hänen huoneisiinsa. Mitään puhetta tai kieltoja ei uskonut, katsoi vain kummasti.

Ulko-ovella rapisi, kodinhoitaja huikkasi iloiset huomenet. Jotain silläkin oli mielessä kun noin mairea oli. Samassa Salme muistikin, sitä punaista villatakkia ei löytynyt mistään, kovistella täytyisi. Vai seuraisiko salaa mitä se puuhailee, rahapussi ainakin pitäisi piilottaa.

Sanomalehden toi tullessaan, eikö se muistanut ettei sitä hajun takia voinut lukea. Hajun, ja niiden miljoonan pasillin tähden joita postiljooni kantoi. Salme oli tuntenut puistatusta nähdessään kuinka se pyyhkäisi nenäänsä kämmenselkään, jatkanut seuraavaan rappuun niinkuin ei mitään.

Dosetista hoitaja antoi jotain pillereitä, muka lääkärin määräämiä. Kyllä Salme oli lääkäreitä nähnyt, valkoinen takki niillä oli eivätkä ne olleet mitään tytönheitukoita, mitä lie myrkkyjä nämä. Taskussa oli nenäliina näitä varten, käärö päätyisi lipaston laatikkoon muiden joukkoon. 

Hoitaja kirjoitti kauppalappua. Salme vannotti ettei kassia saisi jättää naapurin ulottuville, jauheliha oli muutenkin herkkää pilaantumaan.

Lihapullat tuoksuivat oudoilta kun Salme pyöritteli niitä lautasella. Oliko hoitaja salaa päässyt laittamaan niihin jotain sekaan? Ei näitä uskaltanut syödä, ehkä vähän maitoa avaamattomasta purkista uskaltaisi ottaa. 

Tyttäret.

Aika pienihän tämä mummon huone on, mutta eiköhän tästä nätti saada. Missähän se violetti shaali muuten on, mummo kovasti kaipaili. Kyllä se on tänne tuotu, niin ja liivihame, mummo on kuulemma semmoisen ostanut. Ei ollut muuttaessa? No, kysy nyt muiltakin hoitajilta, täytyyhän ne löytyä.

Mummo valittaa että annatte jotain pahanmakuista pulveria. Ai jauhatte lääkkeet? Minkä ihmeen takia? Ihan kuin mummo olisi laihtunutkin, saako hän varmasti tarpeeksi ruokaa?

Onkohan mummoa miten saunotettu? Entä kynsiä leikattu? Lyö, potkii ja raapii, meidän mummo, ei ikinä! Miksei mummolla ole niitä uusia housuja? Ei anna vaihtaa?

Siis nyt kyllä ihmettelen, mummo kertoo että jollei nuku niin tulee piikkiä pyllyyn. Mitä te oikein pistätte mummoon? 

Sairaalaan, mummo, miksi ihmeessä?