Naapuri soitteli isännälle kuulumisia, heitti sitten loppuun laskutehtävän. Joka puolestan delegoitiin meille, eli minulle, tyttärelle ja vävylle. Otimme sen vähän vastahakoisesti vastaan, sillä jollei isäntä loistavalla päässälaskutaidollaan siitä selvinnyt niin miten me sitten?

Nimittäin tytär ja vävy olivat vasta palailleet puutarhajuhlista, minun yhtälöoppini on aivan ruosteessa, eivätkä nämä tällaiset ole muutenkaan vasenkätisen aivoille sopivia haasteita. Päätettiin silti yrittää. On yritetty, tuhrattu useampikin paperi, saatu (kiitos vävy) asiallinen yhtälö aikaiseksi, pyöritelty ja käännelty elukoita mutta ei vain sytytä. Kiukuttaa ja koukuttaa kyllä.

Eli siis, kiitollisena otan oikean vastauksen vastaan. Samoin maineen ja kunnian siitä, tietysti. Sillä niin ottaa isäntäkin kun tapaa naapurin seuraavan kerran.

Näin se menee: ostaja hankki markkinoilta tonnilla sata eläintä. Hevonen maksoi satasen, lammas 35 ja kana 5 euroa. Joka sorttia tuli ostettua, raha meni kaikki, velkaa ei jäänyt. Mitä ja kuinka monta kutakin?

Isännän mukaan ainut mahdollisuus on että loppurahoilla ostettiin kahvit, muuten ei mene tasan millään.

Jos joku erehtyy tätä pohtimaan ja ratkaisun löytää olisin siis siitä hyvin iloinen. Varsinkin jos vielä muistaa mainita että kyllä olikin tosi vaikea ratkaista, ei siis mitenkään tyyliin heti keksin miten se menee.

Ehkä mekin olisimme voineet sadepäiväksi keksiä muuta ajankulua.