Kesä ei ala kalenterin tai lämpömittarin mukaan, kesä alkaa silloin kun yrittää nukkua aamulla pidempään ennen yövuorojen alkua ja herää viimeistään kuudelta kärpäsen pörinään, seitsemältä naapurin mummon ikivanhan ruohonleikkurin ääneen ikkunan alla, kahdeksalta naapurin keittiöremonttiin. Tekemättömät työt ja nukkumattomat tunnit väsyttävät enemmän kuin itse tekeminen tai valvominen, niin oudosti kulkee ajatus.

Kasvihuone on nyt täynnä tomaatteja, olo kuin lapsella jouluna. Reunoille rakenneltiin lautakaukalot etteivät mullat karkaa. Lelut ne on miehilläkin, tottakai haettiin akkuporakone ruuveineen. Ensin myllätään salkkua, sovitellaan teriä ja tutkitaan ruuveja, vaihdellaan teriä ja viimein haetaan silmälasit jotta selviää ruuvin kannan laatu. Meinasin ehdottaa että isäntä ripustaisi pyykit ja itse hakisin vasaran ja nauloja, sain oltua hiljaa kun muistin kuinka painava vanha amme on kääntää kasteluvettä varten. Ja sitäpaitsi, mikäs kiire siinä, turha ilonpilaajaksi ryhtyä, uusi vekotin toisella.

Mäyräkoiralle sisustettiin laatikko penikoimista varten. Hyvin epäluuloisena pyöri ympärillä, tuumi kait ettei nyt minkään vanhan maton päälle asetu, olkoonkin superlonit alla. Viisi päivää  laskettuun aikaan, maavara olematon.

Ampumaratakausi avattiin myös, kokeiltiin uutta äänenvaimentajaa kiväärissä. Hiljainen oli, niin kuin olisi pienoiskiväärillä ampunut, kuulosuojaimia ei kaivannut. Ampuminen on nöyränä pitävä harrastus.  Kesän ensimmäiset laukaukset osuvat aina hyvin, seuraavalla kerralla kympit ovat kateissa eikä hommasta tule mitään. Teoriassa helppoa, tähtäin kohdalleen ja laukaus, mutta jostain syystä uskon puute iskee, korjaa liikaa ja piippu heiluu, hermoilee turhia. Joka kerran päätetään vain ampua muutama harjoituslaaki, vaan kilpailuvietti iskee, tunti vierähtää helposti. Toinen ei voi hävitä naiselle, toinen ei yli viiskymppiselle miehelle. Tapansa kullakin viettää laatuaikaa parisuhteessa, tuumi kerran naapuri katsellessaan, vaan jotkut selviää halvemmallakin, jatkoi vielä. Mitähän se sillä meinasi?

Ei maar, se on ruvettava työvaatteita etsimään. Lauantaina on naapurin pojan häät, mitä  ihmettä naiset nykyään semmoisiin juhliin pukevat päälleen? Kuminauha nyt ainakin täytyy olla vyötäröllä jos sattuu olemaan hyvää kakkua ja pullaa, että kait se siitä lähtee.