Ainoastaan jokivedellä ja mäntysuovalla pestyistä matoista tulee oikea, puhdas tuoksu, siispä aamusta matot kyytiin. Kunnanisät viisaudessaan rakennuttivat pesupaikan myös ylemmäs kuivalle maalle, vaan vetivät sinne vesijohtoveden ja viemäröinnin. Ympäri Eurooppaa kärsitään vesipulasta, me täällä pesemme juomavedellä matotkin. Yleisestä napinasta johtuen jättivät sentään vanhan pesupaikan vielä rantaan. Liekö se mäntysuopa suurempi vaara vesistölle kuin muutama paperitehdas, ainakaan sitä ei pohjamudasta ole löytynyt, muuta myrkkyä kyllä. 

Vähemmän näkyy kesäisin nuoria pyykkäreitä, taitaa käydä kuten marjastajien kanssa, kun ikämuorit lopettavat ei paljon uusia tule tilalle. Vaan nyt oli entinen naapuri vielä laiturilla, reilu kahdeksankymppinen, ruskea kuin papu pikkuruisissa leopardibikineissään. Viihdytti meitä jutuillaan, nauroi että jollei ikä muuta tuo tullessaan niin kyvyn nauttia tästä hetkestä, huomisesta kun ei mitään takeita ole. Ja niinhän se on, kiire ja turha touhuaminen helpottaa iän myötä. Nuorempana oli kiire kokea ja tehdä paljon, nyt tuntuu että kaikki uusi on jo ylimääräistä plussaa. Entistä pienempien asioiden äärelle osaa pysähdellä. Pari pyykkäriä valitti kuumuutta, me totesimme että jollei ole helteillä kasannut vintillä heinärelusta ei tiedä kuumasta mitään. Kiitos keksijälle pyöröpaaleista, olkoon jonkun mielestä kuinka rumia tahansa niin inhimillisiä ainakin käsitellä. Että heinäntekohan tässä on seuraavaksi alkamassa.

Matot kuivuvat vauhdilla, kunnon blondien tapaan löytyy erinomaiset rusketusrajat. Samaa vasenkätisen vaalean logiikkaa lienee sekin etteivät kuvansiirto-ohjeet aukene sitten millään. Joka ilta selviän vähän pitemmälle, vaan vielä uupuu vähän. Mistähän löytyisivät tumpelo-oppaat, suomeksi ja selkeästi kerrottuna, mikä nappula on mikäkin, myös tietokoneessa. Pentuja on kyllä kuvattu joka suunnasta, saisi vain eteenpäin kuvia.

Kasvavat vauhdilla, pieninkin painaa jo 430g, suurimmat yli 600. Nyt vain odotellaan silmien aukeamista. Emo vaikuttaa hieman uupuneelta, yöllä pariin otteeseen hyppäsi sänkyyn, oikaisi ja huokaisi syvään. Parin minuutin kuluttua kuului jo vikinää, emo huokaisi uudelleen, pitkään ja raskaasti, palasi velvollisuuksien pariin. Illalla olisi välttämättä halunnut autoon, vähän kylillä käymään, huilaamaan hetkeksi. Ymmärrettävää, sen verran sutinaa alkaa kopassa olla.

Nyt kastelukierrokselle, tulee iltalenkki samalla hoidettua.