Ihminen kohtaa elämässään monta riesaa, suuren ilon ja surun tuojaa, monenlaisiin tunteisiin ja alhaisiinkin tekoihin saattavaa ihmistä. Sisaruksista kaikki löytyy samassa paketissa. Itku ja nauru, viha ja rakkaus, kateus ja auttava käsi.

Kenen kanssa muuten opetellaan tappelemaan, jakamaan jäätelöt ja piirustuspaperit, tupakkaa polttamaan? Leikitään Monkkeesia tai villi-intiaania, rakennetaan majoja ja kanikoppeja? Kuka muuten pistetään tulvivalle sillalle, ladun tekoon vattupusikon läpi, kokeilemaan sähköpaimenta? Kenen kanssa muuten kilpaillaan tikkien ja arpien määrästä, vanhempien huomiosta, viimeisestä suklaapalasta?

Kuka ystävistään tai koulukavereistaan ennustaa mitä niistä tulee, mihin elämä niitä kuljettaa ja muistavatko ne enää sieltä maailmalta yhteyttä pitää.

Mutta sisaruksista, niistä voi ennustaa jo varhain mitä tuleman pitää. Isosisko, 16v, maailmalla, nuoremmat 4 kpl huolehtivat arjen päivityksestä. Oi nykylapset, säälin teitä, mitä jää tekstiviesteistä ja sähköposteista muistoihin kirjeisiin verrattuna.

"Tsau dydyli! Mä tässä oon tulossa ihan lande-paukuks, yeah! Mä oon kato systi hyvä ihan vapaaehtoisesti käynyt navetassakin! Joo, mulla oli navetalla niin stylet kuteetkin, Eetun farkut ja joku vanha toppis. Tulis nyt äkkiä kevät niin sais farkkurotsin niskaan. Well, kohta alkaa rippis, sitten on menot finito. Mut ei mitään, on rautanen fiilis! Pääsis nyt vaan illalla kylille käymään."   Kyllä, tämä kaveri sahaa Volvolla ympäri isänmaata, rotsi niskassa ja bootsit jalassa.

"Joo, mä olin tänään hiihtämässä, sun suksilla tietysti. Jos huomenna on yhtä hyvä sää yritän tehdä ladun mökille. Muuten minne sä olet monot hukannut kun niitä ei löydy mistään? Tänään hiihdin monta tuntia."  Kyllä, yhdellä meistä on mitaleja runsain mitoin, tosin muista lajeista kuin hiihdosta. Tasainen ja järkevä luonne, ainoana meistä.

"Olen saanu kunnon kuhmun nenän päälle, nyt on vaikka minkälaiset meikit silmien ympärillä. Oli tosi hauskaa kun Ässä poiki, tuli nätti sonnivasikka. Se on mustavalkea. Kanit selvis pakkasista hyvin, kyl Ahmukin selvisi. Eläinlääkäri kävi äskettäin ja rokotti meiän lehmät. Naapuris on uus tyttö, ihan hevoshullu. Se on ollu jo kaks kertaa Viltsun kyydissä."  Kyllä, jokuhan jäi tilaa pitämään, jaksaa huolehtia lapsista ja eläimistä. Nauraa vain kuhmuille, elämäähän se.

"Me on hiihdetty siskon kanssa, meil on 5.2. hiihtokilpailut, saas nähä miten pärjää. Ja muista olla tuhma ja rähjää niille opettajille. Naapurin Enska laitto sulle terveisiä, mitävarten? Ai niin, miksi elefantti on lipputangon huipulla? Se liftaa lentokoneeseen."  Kyllä, toiset ovat enemmän toiminnan miehiä kuin pulpetissa istujia. Seuramiehiä ja vitsinkertojia jo pienestä pitäen, turhia stressaamatta.

Monesta sitä luopuisi, vaan ei sisaruksistaan. Eikä muistoistaan, ei hyvistä eikä pahoista. Mutta aika isoruokaisia ne kyllä ovat, eivät oikein kunnioita vanhempaa sisartaan ja nauravat vain tämän neuvoille. Siksi toisekseen, tänä vuonna ostan roskapussit itse, niitä ei tarvitse pakata konjakkilootaan.