Tätä mietin viime yönä sekä aamulla ajaessani lähikaupunkiin jouluostoksille.

Meillä on pari nuorta hoitajaa, mukavia, koulutettuja, tulevat asukkaiden kanssa hyvin toimeen. Mutta.

Ehkä me vanhemmat ollaan sitten niitä nipottajia, totuttu hoitamaan työt loppuun asti. Tyhjentämään roskikset, laittamaan sinne uudet pussit. Katsomaan kaikille yövaatteet päälle, sängyt kuntoon. Pyyhkimään tiskipöytä, viikkaamaan pyykit, putsaamaan nukkasihti. Ihan arkisia hommia, mutta jonkun nekin on hoidettava. Vai eikö niillä sitten niin väliä olekkaan, turhaanko huolehditaan? Ikä ja elämäkö ne vasta opettaa, vai liian helpollako on tämä meidän ikäluokkamme lapsensa päästänyt?

Auton tankki oli pojan jäljiltä täynnä, aikuisuuden mittari sekin. Kai ne aikuisia ovat, omat, koska ajavat mieluummin kuin neuvovat vierestä, tunnistavat uudet liikennemerkit ja ympyrässä ajot. Niiden mielestä satasen vauhti ei tunnu missään eikä liikenne ole vilkkaampaa kuin yleensäkkään.

Viinien hinta-laatusuhteen ne tietävät jo paremmin, tarjoavat äidillekkin saunan päälle. Hierovat hartiat, huolehtivat ajoissa nukkumaan. Hyssyttävät toisiaan, äiti nukkuu jo.

Katsovat toisiaan päitään puistellen kun äiti nauraa Ali G:lle, puhuu koirille tai etsii hanskojaan. Mutta Alihan on oikeasti hauska, se alun pukeutuminen varsinkin.

Ennen ne hätäilivät että älä äiti jätä, nyt minä ihmettelen mihin niillä oikein on kiire ja yritän pysyä perässä.

Kaapissa niillä on ihan outoja mausteita, ne keittävät nuudeleita ja sekoittavat salaattiin uudenlaisia makuja. Sanovat että ota ihan rauhassa vaan kun yrittää auttaa.

Ne ratsastavat, käyvät karateharjoituksissa ja salibandyssä (apua, miten se edes kirjoitetaan?) ja tankkaavat urheilujuomaa päälle.

Niiden ystävät viettävät tupareita, menevät naimisiin, kutsuvat kummeiksi.

On yhtä aikaa ihanaa ja haikeaa kun omat lapset ovat aikuisia. Elävät omaa elämäänsä niinkuin kuuluukin.

Onneksi ne vielä haluavat lettuja ja lihapullia. Jotain missä äitikin tuntee itsensä tärkeäksi ja tarpeelliseksi.

Ja poika, voit huokaista helpotuksesta, auto säilyi ehjänä ja bensaakin jäi vielä.