Sisaruksista, suvuista, muistoista, vähän lisää vielä. Meillä on iso ja läheinen suku, sekä isän että äidin puolelta. Lasten isän suku on vielä suurempi ja tiiviimpi, isännällä taas ihan olematon. Meitä sisaruksia monta, vain yhdellä siskoista lapsia useampikin .

Mikä se näistä sitten parasta on, sehän riippuu ihmisestä itsestään. Pieneen sukuun tottuneen on vaikea käsittää vierasmääriä, päästä sisään sakkiin jossa kaikki tuntuvat parista sanasta ymmärtävän missä jutun vitsi piilee. Suuri ja tiivis suku osaa myös olla ahdistava, varsinkin jos kaikkien oletetaan kulkevan sukujuhlat läpi, viettävän nimipäiviä ja yhteistä joulua.

Ihminen vain on metkasti rakennuttu, aina kaipaamassa jotain mitä ei omista. On kurjaa olla ainut lapsi, on kamalaa jakaa kaikki. On haikeaa viettää pyhät yksin, on rasittavaa olla aina menossa.

Niinkuin tytär viisaasti kommentoi, poimii ne parhaat puolet asioista, antaa niiden olla joille ei mitään voi.

Tänä vuonna tuntuu että joulusta on puhuttu jo kauan, ehkä aikainen lumentulo teki sen. Työpaikallani asuu monta yksinäistä vanhusta, monella mielenterveyssyistä omaisiinsa vaikeat suhteet. Niin paljon kuin he vieraita pyhinä odottavatkin, tekee mieli silti kehoittaa kuuntelemaan itseään, rauhoittumaan ja ottamaan aikaa omankin kuusen ihailuun.

Meillä on ratkaistu asia fiksusti, omaisten pikkujouluun ovat kaikki tervetulleita. Puuroa, pientä ohjelmaa, yhdessäoloa. Tulee tunne että joku kuitenkin muistaa ja välittää. Moni arkailee laitokseen tuloa, miettii mitä sitä puhuisi, miten olisi. Kotihan se kuitenkin heille on, riittää kun kysyy ne arkiset asiat, miten olet voinut, mitä puuhaillut. Riittää kun istuu hetken vieressä ja kuuntelee.

Tyttären mielestä kirjoitukset ovat viime aikoina käsitellet ikäviä, surullisia asioita. Ehkä syksy tuo niitä mieleen, ehkä päivät hiljaisissa ja tuulisissa metsissä ovat vaikuttaneet. Loma päättyy torstaina, jos se onkin työ joka tuo läheisten lisäksi iloa ja naurua elämään. On ollut oikein kympin loma, vailla aikatauluja, kiirettä, turhaa touhotusta.  

Sisaruksista on välillä harmia, välillä on ihana olla vieressä.

267484.jpg