Huoneesta kuuluu hirmuinen mekastus ja huuto. Haistakaa v..... painukaa h......., pois täältä! Heti!
Se ei taaskaan Vieno suostu vessaan eikä aamulääkkeitä ottamaan huokaisee Liisa.

Lihakastike tuoksuu hyvältä, mummoille maistuu. Äkkiä ruokarauhan rikkoo pöydän yli lentävä muki. Tämmöistä paskaa en syö, viekää pois! Painukaa v.... siitä tuijottamasta!
Vieno saa kyydin, takaisin huoneeseen.

Liisa tulee kättään pidellen. Taas se raapi ja sylki. Haistatti sitä yhtä värkkiä. Mitä ihmettä sen kanssa tehdään?

Vessassa on selvästi konflikti meneillään. Ei saa riisua, ei kosketa vaippaan, ei varmasti vaihdeta! Perään kuuluu selkäpiitä karmivaa huutoa.

Yöllä sängyn laita kolisee, vaipan täytteet pöllyävät pitkin lattiaa  ja mehumukit saavat kyytiä. Haluan nousta ylös! Heti!

Aamuraportilla Liisa hieroo ohimoitaan. Tänään on saunotuspäivä ja Vienokin olisi pakko saada pesulle, viime viikolla ei onnistunut millään. Kynnetkin pitäisi saada leikattua, kohta on kaikilla käsivarret naarmuja täynnä.Viimeiksi se tappeli niin kovasti vastaan ettei ole enää uskallettu edes yrittää. Pistetäänkö opiskelija kokeilemaan, jos Vieno vaikka olisi vähän vieraskorea?

Saunassa on epäilyttävän hiljaista. Pitäisköhän mennä katsomaan miten ne pärjää? Kuinka se tyttö muuten oikein sai Vienon saunaan?

Kattokaa, kattokaa kaikki mun kynsiä! Punainen lakka välkkyy Vienon esitellessä ylpeänä käsiään. Kattokaa miten vanhan akan ryppysistä ja rumista käsistä tuli koreet! Kynnet on kauniisti leikattu ja lakattu, sormuskin kaivettu lipaston laatikosta sormeen.

Miten se oikein suostui ihmettelivät toiset opiskelijalle. Lupasin lakata kynnet oikein kunnon punaisella jos saan leikata ne ja suihkuttaa muutenkin. Näytin miten upeeta lakkaa mulla kassissa on.

Huono tuuli kaikkoaa heti kun puhe kääntyy kynsiin. Ruokailu sujuu hartaissa merkeissä, ihan juhlavaa kun punaiset kynnet varovasti pitelevät lusikkaa. Yöllä ne lepäävät ristissä peiton päällä, yölampun valossakin näkee ihailla niitä.

Sunnuntaina tytär tulee tohkeissaan kansliaan. Miten meidän äidille on noin räikeää lakkaa laitettu, eihän se ikinä ole muutenkaan hyväksynyt meikkaamista. Putsatkaa pois, ihan räävittömän näköistä. Kääntyy kiukkuisena ennenkuin Liisa ehtii suutaan aukaista.

Sairaalasta soitettiin huikkaa Liisa muille. Ne kyselivät Vienon lääkityksestä ja ihmettelivät eikö meillä leikata asukkaiden kynsiä ollenkaan. Mitäs vastasit? Meinasin sanoa että haistakaa v...... mutta  sitten aattelin että kuulee ne sitä muutenkin. Pyysin ilmoittamaan kun leikkaavat niin tullaan porukalla  kattomaan.