Olen kerran ollut oikein kunnolla koukussa, tässä jokunen kevät sitten. Koukussahan lievemmin olen toki mm. tähän pakinaperjantaihin, aamulenkkiin, mustaan kahviin, koiriin ja hevosiin. Mutta nehän ovat toisaalta vain tapoja ja harrastuksia.

Se tapahtui viimeisen yövuoron viime minuuteilla, vapaillekko lie kiire vai painoiko jo viikon työputki. Iso ja kaikin puolin riski mummo erehtyi tuolin paikasta ja minä hätäpäissäni tartuin kiinni ja tempaisin pystyyn ettei pahemmin kolahtaisi.

Selkä tuntui kotona vähän omituiselta joten tein koiran kanssa tavallista pitemmän aamulenkin, ajatuksena norjistaa kroppaa. Pieleen meni huomasin heti kun heräsin päiväunilta tavoittelemaan puhelinta.

Pari päivää töpöttelin kotona kaksinkerroin. Kotiväki suositteli lääkärille menoa mutta uskoin vasta kun koira alkoi kyllästyä samaan tunnin lenkkiin, edettiin siinä ajassa näet vain kerran talon ympäri. Eikä istuminenkaan enää oikein onnistunut.

Sisko lähti kyytimään päivystykseen, pyhäaamuna. Selkä oli tulessa, olo kamala. Ovella meitä vastaan käveli kahden poliisin välissä niin onnellisen näköinen ihminen että harvoin näkee.

Huikeat korot, upeat sääret, joskin jo risat verkkosukat. Minihame, toppi, lyhyt pystytukka ja musta parransänki. Mutta se hymy ja ilme!

Joko siinä oli täydellisesti itsensä löytänyt ihminen tai sitten aineissa joita minäkin tahdoin! Olisin kääntynyt kysymään mutta sisko nyki eteenpäin ja käski sulkea suun ja ottaa normaalin ilmeen.

Pitkän, pitkän odotuksen jälkeen rasittunut lääkäri vilkaisi minua, kirjoitti pari reseptiä ja kysyi kuinka paljo sä tartte loma? Ei harmainta aavistusta.

Jollei kuukausi muuta sitten opettanutkaan niin ainakin arvostamaan hetkeä jolloin kykeni jo kääntymään ja vaihtamaan asentoa niin ettei kylpenyt hiessä. Ja ymmärtämään miltä tuntuu olla avuton ja voimaton. Kipeä.

Toivottavasti muistan sen aina työssäni. Jollen muuta voi niin ainakin auttaa kääntymään toiselle kyljelle. 

Ehkä siksi pidänkin niin paljon tästä työstä. Pienet teot riittävät. Suuret linjat voi jättää sovinnolla muille.